Pe 30 martie 2022, Comisia Europeană a propus Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile (ESPR) , ca parte a Planului de Acțiune pentru Economie Circulară , în cadrul Acordului Verde European. ESPR a intrat în vigoare pe 18 iulie 2024 și reprezintă piatra de temelie a abordării Comisiei Europene pentru produse circulare și durabile din punct de vedere ecologic.

 

ESPR face parte dintr-un pachet de măsuri esențiale pentru atingerea obiectivelor Planului de Acțiune pentru Economie Circulară 2020. Aceste măsuri vor contribui la ajutarea Uniunii Europene în procesul de atingere a obiectivelor de mediu și climatice, dublând rata de circularitate a utilizării materialelor și realizând obiectivele referitoare la eficiența energetică până în 2030.

 

Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile : Obiective

 

Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile (ESPR) este o legislație cadru, ceea ce înseamnă că regulile concrete pentru produse vor fi stabilite progresiv în timp, fie pe baza fiecărui produs în parte, fie orizontal, pe baza grupurilor de produse cu caracteristici similare.

 

Obiectivul Regulamentului Ecodesign pentru Produse Sustenabile este de a face produsele sustenabile norma pe piața UE și de a reduce impactul lor global asupra mediului și climatului. Modelul „prendere-fabricare-utilizare-aruncare” poate fi evitat, având în vedere că mare parte din impactul ecologic al unui produs este determinat în etapa de proiectare.

 

Noua Reglementare va extinde cadrul existent de Ecodesign în două moduri:

  • prima, pentru a acoperi o gamă cât mai largă de produse ;
  • a doua, pentru a lărgi, acolo unde este cazul, domeniul de aplicare al cerințelor cu care produsele trebuie să se conformeze .

 

Procesul va începe cu un exercițiu de prioritizare, urmat de publicarea unui plan de lucru care stabilește produsele și măsurile ce vor fi abordate sub ESPR pe o anumită perioadă. Dezvoltarea regulilor pentru produse va începe apoi, bazată pe planificare inclusivă, evaluări detaliate ale impactului și consultări regulate cu părțile interesate. Acest lucru se va realiza prin intermediul unui Forum Ecodesign.

 

Impactul Ecologic al Consumului

 

Modul în care consumăm produsele în Uniunea Europeană contribuie semnificativ la schimbările climatice și poluare. De la extracția materiilor prime până la eliminarea la sfârșitul vieții, produsele consumă cantități mari de resurse și cauzează daune ecologice substanțiale. Noua reglementare a UE își propune să inverseze aceste tendințe, făcând produsele sustenabile norma, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră, epuizarea resurselor și poluarea.

 

Produsele consumă cantități masive de materiale, energie și alte resurse și cauzează impacturi ecologice semnificative pe parcursul întregului lor ciclu de viață, de la extracția materiilor prime, la fabricare, transport, utilizare și eliminare. Jumătate din gazele cu efect de seră la nivel global și 90% din pierderea biodiversității sunt cauzate de extracția și procesarea materiilor prime .

 

Impacturile ecologice negative includ epuizarea semnificativă a resurselor, generarea emisiilor de gaze cu efect de seră și poluarea. Un studiu recent publicat de JRC a demonstrat că limitele planetare globale sunt aproape de a fi depășite în mai multe categorii de impact și că UE ar trebui să acționeze acum dacă doresc să inverseze aceste tendințe.

 

Beneficii pentru Consumatori și Afaceri

 

ESPR are scopul de a reduce costurile și a simplifica viața consumatorilor , promovând produse de durată și de înaltă calitate. De asemenea, încurajează companiile să inoveze și să concureze pe baza sustenabilității, stimulând crearea de locuri de muncă în industriile de remanufacturare, recondiționare și reciclare.

 

Deși costurile de fabricație pentru produsele reglementate vor crește, experiența sub actuala Directivă Ecodesign sugerează că aceste costuri suplimentare vor fi compensate pe termen lung prin economii financiare pentru consumatori . Performanța îmbunătățită a produselor și durata mai lungă vor reduce necesitatea înlocuirii produselor și vor conduce la economii totale, inclusiv prin consum mai mic de energie și resurse (de exemplu, apă pentru mașini de spălat și mașini de spălat vase), performanță mai bună, durabilitate, posibilități de modernizare și reparabilitate, precum și valoare mai mare la sfârșitul vieții.

 

Continuarea stabilirii regulilor de ecodesign pentru produsele legate de energie va conduce la economii energetice continue – aspect extrem de important având în vedere creșterile constante ale prețurilor energiei.

 

Inițiativele UE privind Achizițiile Verzi și Reducerea Deșeurilor

 

Autoritățile publice din UE alocă aproximativ 1,8 trilioane de euro pentru achiziția de lucrări, bunuri și servicii. ESPR își propune să direcționeze aceste cheltuieli spre sustenabilitate prin stabilirea unor criterii obligatorii de Achiziție Publică Verde pentru autoritățile UE atunci când achiziționează produse reglementate. Această schimbare are potențialul de a crește semnificativ cererea pentru produse sustenabile, încurajând astfel companiile să investească mai mult în practici sustenabile.

 

În plus, în UE, numeroase produse nevândute sunt adesea distruse, risipind resurse valoroase. Pentru prima dată, ESPR abordează această problemă prin interzicerea distrugerii textilelor și încălțămintei ne-vândute și, eventual, extinderea acestor interdicții către alte sectoare pe baza dovezilor. Reglementarea impune ca marii, și ulterior mijlocii, companii din toate sectoarele de produse să dezvăluie anual informații pe site-urile lor, inclusiv cantitatea și greutatea produselor aruncate și motivele din spatele eliminării acestora.

 

Caracteristicile Cheie ale Regulamentului privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile

 

Principalele caracteristici menționate de Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile  sunt următoarele :

 

  • Durabilitate și Reparabilitate: Produsele trebuie să fie proiectate pentru a dura mai mult și a fi mai ușor de reparat.
  • Eficiență a Resurselor: Utilizarea crescută a materialelor reciclate și reducerea substanțelor chimice dăunătoare.
  • Eficiență Energetică : Măsuri îmbunătățite de economisire a energiei pentru a reduce costurile pentru consumatori.
  • Pașaportul Digital al Produsului: O etichetă scanabilă care oferă informații detaliate despre sustenabilitate.
  • Interzicerea Practicilor Risipitoare : Măsuri pentru a pune capăt distrugerii produselor nevândute, începând cu textilele și încălțămintea.

 

Ce este Pașaportul Digital al Produsului ( DPP ) ?

 

Regulamentul privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile va implementa Pașaportul Digital al Produsului (DPP), esențialmente un card de identitate digital pentru produse, componente și materiale, care va conține informații esențiale pentru îmbunătățirea sustenabilității produsului, promovarea circularității și asigurarea conformității legale. Aceste informații vor fi disponibile electronic, permițând consumatorilor, producătorilor și autorităților să ia decizii bine fundamentate privind sustenabilitatea, circularitatea și conformitatea cu reglementările.

 

Autoritățile vamale vor putea, de asemenea, să verifice automat existența și autenticitatea DPP-urilor pentru produsele importate. Comisia Europeană , în strânsă colaborare cu părțile interesate relevante, va stabili informațiile specifice incluse în DPP, adaptate fiecărui tip de produs. Aceste informații pot include:

 

  • Performanța tehnică a produsului ;
  • Originea materialelor utilizate ;
  • Activitățile de reparare ;
  • Capacitățile de reciclare ;
  • Impactul ecologic pe parcursul ciclului de viață al produsului .

 

Pașii Următori în Implementare

 

Comisia Europeană va stabili Forumul Ecodesign pentru a aduna feedback-ul părților interesate și a adopta primul plan de lucru ESPR. Acest plan va stabili priorități și măsuri pentru diverse produse, întărind modelele de consum și producție sustenabile în întreaga UE .

 

Prin implementarea Regulamentului privind Ecodesignul pentru Produse Sustenabile , UE face un pas semnificativ către atingerea obiectivelor sale de mediu și climat, promovând o economie circulară și asigurând un viitor sustenabil pentru toți.

 

 

Sursa : Comisia Europeană