Uniunea Europeană s-a angajat să atingă nivelul „zero net” al emisiilor de CO2 până în 2050. Deși cea mai mare parte a acestui efort o va constitui reducerea nivelurilor actuale de emisii în următorii ani, vom avea nevoie și de tehnologii care pot să capteze CO2 sau să îl elimine direct din atmosferă și apoi să îl stocheze sau să îl utilizeze. Aceste tehnologii se vor concentra asupra sectoarelor în care reducerea emisiilor este deosebit de dificilă sau de costisitoare, cum ar fi, de exemplu, emisiile de proces din sectorul cimentului sau valorificarea energetică a deșeurilor. Prin urmare, Comisia a adoptat astăzi o comunicare privind gestionarea industrială a emisiilor de dioxid de carbon, care oferă detalii cu privire la modul în care aceste tehnologii ar putea contribui la reducerea emisiilor cu 90 % până în 2040 și la atingerea neutralității climatice până în 2050.

În Regulamentul privind industria „zero net”, Comisia a propus ca UE să dezvolte anual o capacitate de stocare de cel puțin 50 de milioane de tone de CO2 până în 2030.  Pe baza evaluării impactului privind obiectivul climatic recomandat al UE pentru 2040, această cifră va trebui să crească la aproximativ 280 milioane de tone până în 2040. Comunicarea privind gestionarea industrială a emisiilor de dioxid de carbon stabilește o abordare politică cuprinzătoare pentru atingerea acestor obiective.

O abordare europeană privind gestionarea industrială a emisiilor de dioxid de carbon

Comunicarea de astăzi identifică un set de acțiuni care trebuie întreprinse la nivelul UE și la nivel național pentru a permite implementarea acestor tehnologii și a infrastructurii necesare pentru crearea unei piețe unice a CO2 în Europa în deceniile următoare. Comisia va începe lucrările pregătitoare cu privire la un posibil viitor pachet de reglementare privind transportul și stocarea CO2, care ar lua în considerare aspecte precum structura pieței și a costurilor, accesul terților, standardele de calitate a CO2 sau stimulentele pentru investiții în noi infrastructuri. Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei a publicat astăzi un raport privind viitoarea rețea europeană de transport al CO2 și nevoile de investiții aferente.

De asemenea, Comisia va evalua volumele de CO2 care trebuie eliminate direct din atmosferă (eliminări de dioxid de carbon industriale) în vederea realizării ambițiilor UE pentru 2040 și 2050 în materie de reducere a emisiilor și va evalua obiectivele generale și măsurile de politică necesare pentru realizarea lor. Acest demers va include o evaluare a modului în care eliminările și stocarea permanentă ar putea fi contabilizate în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS).

Pentru a contribui la extinderea pieței pentru captarea și stocarea permanentă a emisiilor de CO2, Comisia va elabora orientări cu privire la procedurile de autorizare a proiectelor și va crea un atlas al siturilor de stocare potențiale. De asemenea, în cooperare cu statele membre, Comisia va dezvolta un instrument de agregare care să pună în legătură furnizorii de CO2 cu operatorii de transport și de stocare, precum și cu achizitorii de CO. Obiectivul Comisiei este de a stabili un cadru clar de contabilizare a dioxidului de carbon în vederea utilizării ca resursă a CO2 captat, care să reflecte beneficiile climatice ale utilizării CO2 ca resursă în procesele industriale. Acest cadru va contribui la stimularea utilizării carbonului durabil în sectoarele industriale.

Crearea unui mediu de afaceri favorabil unui lanț valoric al CO2 în UE

Pentru a face posibilă realizarea pe teren a proiectelor în domeniul gestionării industriale a emisiilor de dioxid de carbon, Comisia stabilește astăzi o serie de acțiuni orizontale care ar putea crea un mediu mai atractiv pentru investiții.

  • Investiții și finanțare: UE și statele membre ar trebui să promoveze în continuare proiectele în domeniul gestionării industriale a emisiilor de dioxid de carbon în cadrul programelor de infrastructură energetică ale UE și ar putea avea în vedere proiecte importante de interes european comun (PIIEC). Comisia va evalua dacă anumite proiecte de captare a CO2 pot fi deja sprijinite prin mecanisme de finanțare bazate pe piață, cum ar fi licitațiile deschise ca serviciu, derulate în cadrul Fondului pentru inovare.
  • Cercetarea, inovarea și sensibilizarea publicului: Comisia va lua în considerare stimularea, prin intermediul instrumentelor existente, în special programul Orizont Europa și Fondul pentru inovare, a finanțării pentru cercetare și inovare din cadrul proiectelor în domeniul gestionării industriale a emisiilor de dioxid de carbon. Comisia va sprijini, de asemenea, crearea unei platforme de schimb de cunoștințe pentru proiectele în domeniul captării, utilizării și stocării dioxidului de carbon (CUSC). În strânsă colaborare cu statele membre, Comisia va sensibiliza publicul cu privire la aceste tehnologii, inclusiv prin evidențierea beneficiilor acestora și prin discutarea potențialelor recompense pentru comunitățile locale.
  • Cooperarea internațională: Comisia va accelera colaborarea cu partenerii internaționali în domeniul gestionării industriale a emisiilor de dioxid de carbon, în special în ceea ce privește armonizarea raportării și a contabilizării activităților de gestionare a emisiilor de dioxid de carbon, și se va asigura că, pentru a aborda problema emisiilor din sectoarele în care acestea sunt dificil de redus, cadrele internaționale de stabilire a prețului carbonului vor lua în considerare eliminările.

Context

Gestionarea industrială a emisiilor de dioxid de carbon se referă la un set de tehnologii care vizează captarea sau eliminarea CO2 direct din atmosferă, transportul și stocarea permanentă sau utilizarea acestuia. Comisia oferă deja un cadru de reglementare pentru transportul și stocarea în condiții de siguranță a CO2 prin Directiva 2009/31/CE privind stocarea geologică a dioxidului de carbon (Directiva CSC). Captarea și utilizarea dioxidului de carbon (CUC) este reglementată de Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care promovează combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică și, printre altele, combustibilii produși din CO2 captat.

În plus, schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) stabilește prețul emisiilor de CO2 și, începând din 2013, acordă stimulente pentru captarea CO2 în vederea stocării permanente. Schema contribuie, de asemenea, la finanțarea proiectelor de gestionare industrială a emisiilor de dioxid de carbon prin intermediul Fondului pentru inovare, care sprijină deja captarea a 10 milioane de tone de CO2 pe an, începând din 2027, în vederea stocării permanente. În 2022, Comisia a adoptat o propunere de cadru voluntar la nivelul UE pentru certificarea eliminărilor de dioxid de carbon. Acesta va stimula în special tehnologiile industriale inovatoare de eliminare a dioxidului de carbon, cum ar fi bioenergia cu tehnologii de captare și stocare a dioxidului de carbon (BECCS) sau captarea directă a dioxidului de carbon din aer urmată de stocare (DACCS).

Strategia de astăzi reprezintă urmarea unei consultări publice deschise desfășurate în 2023 și se bazează pe eforturile deja întreprinse în acest domeniu atât în cadrul Forumului CUSC, cât și la nivelul mai multor state membre. În prezent, 20 state membre au inclus deja soluții de gestionare industrială a emisiilor de dioxid de carbon în proiectele lor de planuri naționale privind energia și clima.

 

Sursa : Europa.eu