Reutilizați și reciclați!

Deșeurile nu numai că poluează aerul, apa subterană și solul. Ele eliberează în atmosferă CO2 și gaz metan, care contribuie la schimbările climatice.

Cum?

Reutilizati

  • Reutilizați hârtia.Folosiți mai degrabă spatele unei hârtii folosite decât o foaie de hârtie curată pentru o ciornă sau o listă de cumpărături.
  • Donați echipamentele electrice vechi funcționale– de exemplu, unor școli sau centre comunitare care le pot refolosi.
  • Cumpărați baterii reîncărcabile, care pot fi refolosite pentru mai multe cicluri de reîncărcare. Nu uitați să reciclați bateriile epuizate!
  • Faceți schimb, vindeți sau donați haine, mobilier și articole de uz casnic de care nu mai aveți nevoie. În loc să cumpărați produse noi, ați putea împrumuta, închiria sau cumpăra produse la mâna a doua.

Reciclati

  • Reciclarea reduce consumul de energie și volumul de emisii.Reciclând o conservă de aluminiu puteți economisi 90 % din energia necesară pentru a produce o conservă nouă. Dacă în loc să aruncați la gunoi 1 kg de hârtie, îl reciclați, evitați eliberarea în atmosferă a aproximativ 1 kg de emisii de CO2 (și a gazului metan aferent).
  • Aflați ce tipuri de deșeuri pot fi reciclate în zona dumneavoastră. Nu aruncați sticla, hârtia, cartoanele, plasticul și conservele împreună cu gunoiul menajer. Instalațiile de reciclare pot trata acum tot mai multe tipuri de plastic – verificați la nivel local.
  • Nu aruncați la gunoi dispozitivele electronice. Produsele electronice sunt fabricate din materiale și resurse valoroase, care pot fi reciclate. Metalele, materialele plastice, sticla, toate acestea necesită multă energie pentru extracție și prelucrare. Duceți-le la un punct local de colectare sau la comerciantul de la care le-ați cumpărat.
  • Reciclați bateria de la mașinăcând aveți nevoie de una nouă. Și anvelopele vechi pot fi reciclate.
  • Compostați!Deșeurile organice – cele de la fructe și legume, cojile de ouă sau zațul de cafea – sunt mult mai folositoare dacă sunt compostate decât dacă ajung la groapa de gunoi. Într-o cutie sau grămadă de compost, expuse la aer, deșeurile se descompun și se transformă în îngrășământ natural. Într-un depozit de deșeuri, unde nu este aer, deșeurile fermentează și emit metan, gaz cu un puternic efect de seră.