Reduceți impactul asupra mediului la cumpărături și la masă

Mulți europeni au acum acces la alimente și produse foarte variate. Însă tot ce cumpărăm, de la un litru de lapte la o pereche de pantofi noi, trebuie să fie produs – și acest lucru generează emisii de CO2. În plus, numeroase procese de producție sunt dăunătoare pentru mediu și accelerează schimbările climatice.

Transportul produselor alimentare cu avionul dintr-un colț al lumii în altul generează de 1 700 de ori mai multe emisii de CO2 decât transportul acestora cu camionul pe o distanță de 50 km. Exploatarea nerațională a pădurilor contribuie la despădurirea suprafețelor, generând aproximativ 20 % din emisiile mondiale de CO2.

Title

Faceți alegeri inteligente la cumpărături!

  • Atenție la ambalaje: ambalajele din plastic creează cantități mari de deșeuri și sunt adesea dificil de reciclat. Încercați să evitați produsele ambalate și căutați rezerve pentru produse precum șamponul.
  • Când mergeți la cumpărături, luați cu dumneavoastră sacoșe refolosibile.Cumpărați hârtie igienică și prosoape de bucătărie din hârtie reciclată.
  • Gândiți-vă de două ori înainte de a vă schimba telefonul sau tableta.Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) sunt categoria de deșeuri cu cea mai rapidă creștere în UE.
  • Vreți să cumpărați mobilier de grădină sau alte produse din lemn? Căutați etichetele FSCsau PEFC, care garantează faptul că lemnul respectiv a fost exploatat într-un mod durabil.

Mâncați inteligent!

  • Nu irosiți mâncarea.Cumpărați doar cât aveți nevoie și păstrați resturile pentru mai târziu.
  • Evitați produsele care nu sunt de sezon –cultivarea plantelor în alt mediu decât mediul lor natural sau în alt anotimp decât anotimpul lor natural de creștere necesită un consum enorm de apă, energie și alte resurse.
  • Spălați fructele și legumele într-un bolmai degrabă decât sub jetul de apă. Udați plantele cu apa rămasă.
  • Înlocuiți o parte din carnea roșiepe care o consumați cu carne de pasăre, pește sau leguminoase. Trecerea de la carne de vită la carne de pasăre vă poate reduce amprenta de carbon a mesei servite cu până la 75 %.

Eticheta ecologică

  • Eticheta ecologică a UE identifică produse și servicii cu un impact redus asupra mediului. Căutați acest logo pe ambalajul becurilor, detergenților și calculatoarelor și pe eticheta hainelor pe care le cumpărați. Chiar și atunci când rezervați o cameră de hotel, verificați dacă hotelul respectiv a primit eticheta ecologică a UE. În prezent, aproximativ 70 000 de produse și servicii poartă eticheta ecologică a UE!