Managementul industrial al carbonului
Managementul industrial al carbonului este gama de tehnologii pentru captarea, stocarea, transportul și utilizarea emisiilor de CO2 provenite de la instalațiile industriale și de producere a energiei, precum și pentru eliminarea CO2 din atmosferă.
Managementul industrial al carbonului se concentrează pe 3 căi tehnologice
– Captarea CO2 pentru stocare (CCS): emisiile de CO2 de origine fosilă, biogenă sau atmosferică sunt captate pentru stocare geologică permanentă și sigură
– Captarea CO2 pentru utilizare (CCU): CO2 captat este utilizat pentru a înlocui carbonul pe bază de fosil în produsele de construcții, substanțe chimice sau combustibili
– Eliminarea CO2 din atmosferă: CO2 biogen sau atmosferic este captat prin mijloace tehnologice și depozitat permanent
Infrastructura de transport de CO2 servește ca un factor cheie pentru aceste trei căi și este necesară pentru a stabili o piață de CO2 cu drepturi depline în Europa. Acolo unde CO2 captat nu este utilizat direct la locul de captare, acesta va trebui transportat pentru utilizare în procese industriale (de exemplu, pentru produse de construcții, combustibili sintetici, materiale plastice sau alte substanțe chimice) sau depozitare permanentă. CO2 poate fi transportat prin conducte, navă, feroviar și camion.
Pentru a atinge reducerea recomandată a emisiilor nete cu 90%. până în 2040 și neutralitatea climatică până în 2050, UE va trebui să fie gata sa captureze :
• cel puțin 50 de milioane de tone de C02 pe an până în 2030;
• aproximativ 280 de milioane de tone până în 2040 ;
• și aproximativ 450 de milioane de tone până în 2050.
Acest lucru va necesita, de asemenea, eliminarea C02 din aer.
Sursa : energy. ec.europa.eu