Fii Un Exemplu – Prezentarea Serviciului de Stocare Geologica a Dioxidului de Carbon
Serviciul Stocare Geologica a Dioxidului de Carbon a fost infiintat ca urmare a transpunerii si implementarii in legislatia romaneasca a Directivei 2009/31/CE, Directiva care face parte din pachetul legislativ Energie – Schimbari Climatice, pachet agreat de sefii de stat si de guvern la Consiliul European din 13 decembrie 2008 si adoptat in Parlamentul European in 17 decembrie 2008.
Acest pachet legislativ face parte din documentele care privesc implementarea Strategiei Europa 2020, strategie initiata in 2007, actualizata si modificata de Comisia Europeana in 3 martie 2010 si aprobata de Consiliul European in 26 martie 2010 si care are 5 obiective principale , cel de-al 3-lea obiectiv stabilind ca tinta in materie de clima/energie atingerea pragurilor 20/20/20, respectiv :
– de reducere, cu cel putin 20%, pana in 2020, a emisiilor de gaze cu efect de sera ( GES); acest obiectiv a fost deja majorat la 30%, cu variatii in functie de tara;
– de crestere, cu cel putin 20%, pana in 2020, a ponderii energiilor regenerabile (RES) in totalul consumului electric ;
– de reducere, cu cel putin 20%, pana in 2020, a consumului global de energie primara, prin cresterea eficientei energetice .
Pachetul legislativ care priveste cel de-al 3-lea obiectiv al Strategiei Europa 2020 contine 5 acte normative europene, promovate in 23 aprilie 2009, respectiv Directiva 2009/28/CE, Directiva 2009/29/CE, Directiva 2009/31/CE si Decizia 460/2009/CE, dintre care Directiva 2009/31/CE, numita si Directiva CCS, a fost transpusa in legislatia romana prin OUG nr. 64/2011, modificata si completata prin Legea 114/2013.
Totodata Uniunea Europeana a propus realizarea unui ProgramDemonstrativ pentru 12 Proiecte Demonstrative de stocare a CO2 si a prevazut mai multe mecanisme financiare de sustinere, care sa conduca la dezvoltarea cunostintelor tehnice privind intregul lant al acestor tehnologii (captare, transport si stocarea CO2), Romania avand inscris un proiect de interes national in acest Program Demonstrativ, Proiectul Gettica.
Implementarea acestor prevederi legislative a impus infiintarea unei structuri de specialitate in cadrul ANRM (prin OUG nr. 64/2009, art. 32) sub denumirea de Serviciul Stocare Geologica a Dioxidului de Carbon.
Scopul
In acest moment este unanim acceptat faptul ca activitatile umane modifica ciclul planetar al carbonului. Cresterea concentratiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera la un nivel care risca sa perturbe in mod periculos intregul sistem climatic al planetei si limitatea acestei cresteri a devenit o preocupare majora a programelor comunitare de actiune pentru mediu, programe la care Romania este parte.
In ansamblul de masuri care sunt luate pentru diminuarea intensitatii schimbarilor climatice si a acidizarii oceanelor, captarea si stocarea CO2 joaca un rol decisiv deoarece ar putea contribui cu 30% la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acest proces implica captarea CO2 in centralele energetice care folosesc gaze sau carbune sau de la alte instalatii industriale (siderurgie, industria cimentului, rafinarii, industria chimica, etc), comprimarea sa, transportul prin conducte sau cu alte mijloace de transport pana la locul de stocare si injectarea, prin intermediul unor foraje, intr-o formatiune geologica adecvata pentru stocarea si retinerea pe termen lung. Prin acest proces se inchide practic ciclul carbonului, prin reintroducerea lui in locul de origine.
Dezvoltarea economiei romanesti, care va determina cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si ponderea importanta a productiei de energie pe baza utilizarii combustibililor fosili (peste 50% din totalul productiei de energie) fac ca integrarea tehnologiilor de captare si stocare a CO2 in instalatiile de producere a energiei electrice sa devina esentiala pentru a asigura tranzitia catre o productie durabila de energie cu emisii scazute de CO2 si catre energiile alternative “curate”, complementare, energiile regenerabile.
Prin transpunerea Directiva CCS in legislatia romana s-a instituit un cadru juridic pentru stocarea geologica a dioxidului de carbon, sigura din punct de vedere al mediului, contribuind astfel la combaterea schimbarilor climatice. Scopul stocarii geologice a dioxidului de carbon este retinerea completa si permanenta a dioxidului de carbon injectat in situl de stocare, astfel incat sa previna si sa fie eliminate, pe cat posibil, efectele negative si orice riscuri pentru mediu si pentru sanatatea umana.
Atributiile Serviciului
Atributiile Serviciului Stocare Geologica a Dioxidului de Carbon sunt de a implementa, reglementa si controla, procedurile si prevederile referitoare la explorarea siturilor de stocare si la emiterea autorizatiilor de explorare, la stocarea geologica a CO2 si la emiterea autorizatiilor de stocare, precum si prevederile referitoare la monitorizarea instalatiilor de injectare si a complexului de stocare, la organizarea unui sistem de inspectii, garantii financiare, obligatii ale operatorului aferente inchiderii si post-inchiderii sitului de stocare si a conditiilor de transfer a obligatiilor operatorului catre ANRM.
Beneficiile asteptate
Prin transpunerea si implementarea Directivei CCS in legislatia romana si prin implementarea captarii si stocarii CO2 in sectoarele economiei romanesti, pe langa beneficiile ecologice si contributia la echilibrarea sistemului climatic global, este de asteptat sa fie obtinute si alte beneficii, cum ar fi:
– cresterea cunostintelor tehnice privind captarea, transportul si stocarea CO2 si a inovatiei tehnologice ;
– reducerea costurilor productiei de energie, pentru unitatile care au implementat tehnologia CCS, prin utilizarea mecanismului de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de sera;
– mentinerea in exploatare a centralelor termoelectrice cu functionare pe lignit autohton, inclusiv a minelor de carbuni furnizoare de materii prime si a retelelor de transport aferente;
– crearea de noi locuri de munca pe intreg lantul de implementare, de la proiectare, executie si exploatare, pana la monitorizare;
– crearea de noi specializari profesionale , de noi programe de invatamant pentru licee tehnice si universitati; – aparitia unui nou sector specializat al industriei ;
– extinderea implementarii tehnologiilor CCS la toti operatorii generatori de emisii de gaze cu efect de sera; – posibilitatea integrarii Romaniei in infrastructura de transport CO2 europeana;
– cresterea capacitatii de exploatare a rezervelor de titei si gaze naturale prin injectarea CO2 in zacamintele considerate epuizate, prin marirea coeficientului de recuperare
Sursa :
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG)