Consumatorii pot reduce emisiile de CO2 cu până la 8 miliarde de tone – Fii și Tu Un Exemplu pe 15 Martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor ! Fii Un Exemplu Protecția Mediului
În fiecare an, pe 15 martie, Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorului oferă o platformă globală pentru a evidenția drepturile și nevoile consumatorilor. În 2025, Mișcarea de Protectia Consumatorilor la nivel global a stabilit ca tema de anul acesta să fie „Tranziția către un stil de viață sustenabil”. Această temă subliniază necesitatea unei protecții mai puternice a consumatorilor pentru a impulsiona schimbările necesare pentru un viitor mai sustenabil.
Puterea acțiunii centrate pe oameni – InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !
Consumul sustenabil nu este doar o necesitate ecologică, ci și o oportunitate economică. Datele furnizate de instituții globale subliniază impactul profund al schimbărilor conduse de consumatori:
- Conform Grupului Interguvernamental de Experți privind Schimbările Climatice (IPCC), până în 2050, strategiile axate pe cerere ar putea reduce semnificativ emisiile:
- Reducere cu 44,2% în sectorul alimentar (8 miliarde de tone CO2)
- Reducere cu 66,8% în transportul terestru (4,6 miliarde de tone CO2)
- Reducere cu 66% în sectorul clădirilor (6,8 miliarde de tone CO2)
- Comisia pentru Economie Alimentară estimează că transformarea sistemelor alimentare ar putea adăuga până la 10 trilioane USD anual economiei globale, schimbările alimentare reprezentând 70% din acest beneficiu.
- Tranziția către energie curată aduce deja beneficii economice. Agenția Internațională pentru Energie (IEA) raportează că în 2023, energia curată a contribuit cu 10% la creșterea economică globală.
- Politicile publice sunt esențiale—trei sferturi dintre schimbările comportamentale modelate în Planul Net Zero 2050 al IEA pot fi influențate direct de guverne.