In cursul zilei de 14 Octombrie 2024 , Consiliul a adoptat în mod oficial o directivă care stabilește standarde actualizate de calitate a aerului în întreaga UE.

Noile norme vor contribui la obiectivul UE de reducere la zero a poluării până în 2050 și vor contribui la prevenirea deceselor premature cauzate de poluarea aerului. Cetățenii UE vor putea solicita despăgubiri pentru prejudiciile aduse sănătății lor în cazurile în care normele UE privind calitatea aerului nu sunt respectate.

Consolidarea standardelor de calitate a aerului

Directiva revizuită acordă prioritate sănătății cetățenilor UE: aceasta stabilește noi standarde de calitate a aerului pentru poluanți care trebuie atinse până în 2030, care sunt mai bine aliniate la orientările OMS privind calitatea aerului. Acești poluanți includ, printre altele, particulele în suspensie PM10 și PM2,5, dioxidul de azot și dioxidul de sulf, despre care se știe că provoacă probleme respiratorii. Statele membre pot solicita ca termenul pentru 2030 să fie amânat dacă sunt îndeplinite condiții specifice.

Calitatea aerului este evaluată utilizând metode și criterii comune în întreaga UE, iar directiva revizuită aduce îmbunătățiri suplimentare monitorizării și modelării calității aerului.

Directiva revizuită va asigura, de asemenea, acțiuni timpurii, cu foi de parcurs privind calitatea aerului care trebuie pregătite înainte de 2030 dacă există riscul ca noile standarde să nu fie atinse până la acea dată.

Standardele de calitate a aerului vor fi revizuite periodic, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice, pentru a evalua dacă continuă să fie adecvate.

Accesul la justiție și dreptul la despăgubiri

Noua directivă asigură accesul corect și echitabil la justiție pentru persoanele afectate sau susceptibile de a fi afectate potrivit prevederilor directivei puse în aplicare. Statele membre trebuie să se asigure că cetățenii au dreptul de a solicita și de a obține despăgubiri atunci când sănătatea lor a fost afectată din cauza unei încălcări a normelor privind calitatea aerului stabilite în directivă.

Etapele următoare

Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării. Statele membre vor avea la dispoziție doi ani de la intrarea în vigoare pentru a transpune directiva în dreptul intern.

Până în 2030, Comisia Europeană va revizui standardele de calitate a aerului și, ulterior, o dată la cinci ani, în conformitate cu cele mai recente dovezi științifice.

Context

Poluarea aerului este cel mai mare risc pentru sănătate din punctul de vedere al mediului din Europa, deoarece poluanții pot fi extrem de nocivi atât pentru oameni, cât și pentru mediu. Aproximativ 300 000 de decese premature în Europa în fiecare an au loc din cauza poluării aerului.

Pentru a aborda această problemă, Comisia Europeană a prezentat revizuirea și consolidarea a două directive privind calitatea aerului înconjurător în octombrie 2022, ca parte a Planului de acțiune al UE privind reducerea la zero a poluării. În februarie 2024 s-a ajuns la un acord între cei doi colegiuitori cu privire la forma finală a textului.

Această nouă directivă simplifică normele UE privind calitatea aerului înconjurător prin fuzionarea celor două directive existente ale UE într-o singură directivă. Scopul acesteia este alinierea standardelor de calitate la recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa (reformare)

 

Sursa : europa.eu