Dezvoltarea durabilă – ce reprezintă și cum poți contribui, în calitate de consumator, la îndeplinirea obiectivelor acesteia ?

Introducere

Crizele de resurse naturale și schimbările climatice (observabile, de exemplu, prin creșterea vizibilă a evenimentelor extreme naturale), precum și accentuarea inechității sociale au condus la dezbateri tot mai numeroase pe plan mondial cu privire la necesitatea schimbării modelului de dezvoltare tradițional cu unul care să considere pe lângă creșterea economică și aspectele referitoare la bunăstarea socială și protecția mediului, deci să considere cei trei piloni: economic, social și mediul natural.

Astfel, în acest articol, vom încerca să surprindem cum și de ce a apărut dezvoltarea durabilă, care sunt principalele definiții și politici publice din domeniu, ce pot face eu ca individ pentru a contribui la asigurarea dezvoltării durabile și unde pot găsi informații utile în domeniu.

  • Cum a apărut modelul dezvoltării durabile?

Încă de pe vremea lui Aristotel, noțiunea de sustenabilitate a început să prindă rădăcini, iar, în jurul anului 1960, s-a consolidat în SUA odată cu dezvoltarea mișcării verzi (UN, 2012; Zaharia, 2018: p.19). Apoi, în anul 1972, conceptul „sustenabil”, așa cum îl știm noi astăzi, a fost pentru prima dată menționat în Raportul Clubului de la Roma, care evidenția faptul că creșterea economică era bazată pe utilizarea semnificativă și rapidă a resurselor energetice (Meadows et al., 1972; Zaharia, 2018: p.19-20). Astfel, la acel moment, s-a tras un semnal de alarmă bazat pe evidențe științifice la nivel global cum că modelul de dezvoltare prezent nu poate susține, pe de-o parte, creșterea economică de atunci și, pe de altă parte, creșterea populației într-un ritm rapid la nivel global.

 

Continuarea articolului poate fi urmarita AICI 

 

Autor :

 

Alina Zaharia

Lector univ.dr. Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Economie Agroalimentară și a Mediului